3 Kasım 2011 Perşembe

Avanos Kirkit Halı


Avanos ilçe merkezi'nde bulunan Kirkit halı mağazası, Ahmet, Yasin, Haşim DİLER ve kuzenleri Osman DİLER tarafından 1981 yılında açılmıştır. İki kat ve bir çekme kattan ibaret olan dükkan binası, eski Avanos evi restore edilerek kullanıma açılmıştır. Giriş katında yaşları ortalama 0 - 50 arasında değişen halı ve düz dokuma yaygıların sergilendiği, satışının yapıldığı salon, mutfak ve tuvaletler bulunmaktadır. İkinci katta sergi ve satış yapılan bir oda, 70 yıl ve üzeri halı ve düz dokuma yaygıların bulunduğu bir koleksiyon salonu bulunmaktadır. Çekme kat ahşaptan yapılmış olup, gelen konukların dinlenebileceği, ikramların yapılabileceği şekilde şark köşesi havası verilerek düzenlenmiştir. Mağazanın genelinde halı ve düz
dokuma yaygılar haricinde, dekorasyon amaçlı antik değer taşıyan günlük kullanım eşyaları ve bir adet ahşap germe tip halı tezgahı göze çarpmaktadır.
Mağaza kış aylarında, Uşak ve Denizli'nin köylerinde Yörük kilimi imalatı yaptırmaktadır. Yaz aylarında ise, mağaza bünyesinde bulunan halı dokuma tezgahında, gösteri amaçlı halı dokutulmaktadır. Gelen konuklara bu tezgah üzerinde düğüm atma teknikleri, atkı atma, kirkit ile düğümleri sıkıştırma ve makas ile kesim gösterilmektedir. Bunlar haricinde mağaza da satmak için, İran ve Afganistan'dan her iki ayda bir halı ve düz dokuma yaygılar getirilmektedir.
Mağaza sahiplerinden Ahmet DİLER, Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu, 54 yaşında, evli ve iki çocuk babasıdır. Yasin DİLER, Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu, 49 yaşında, evli ve iki çocuk babasıdır. Haşim DİLER, Ortaokul mezunu, 47 yaşında, evli ve üç çocuk babasıdır. Osman Diler, Alman Dili ve Edebiyatı mezunu, 52 yaşında, evli ve iki çocuk babasıdır.
Avanos ilçe merkezinde halı mağazası haricinde, mağaza ile ayni ismi taşıyan Turizm ve Seyahat Acentesi ile pansiyon işletmektedirler. Antalya'da ise, Seyahat Acentesinin şubesi ve oteli bulunmaktadır.

1 yorum:

  1. Cami halısı, cami halısı haberleri, cami halısı hakkında bilgiler güncel olay ve gelişmeleri takip etmek istiyorsanız web sitemizi ziyaret etmelisiniz.

    YanıtlaSil