5 Kasım 2011 Cumartesi

Cehri Halı


Avanos ilçe merkezinde bulunan Cehri Halı mağazası 1985 yılında Galip Körükçü tarafından açılmış. İki kattan oluşan mağaza eski bir Avanos evi restore edilerek kullanıma açılmıştır. Giriş katında yeni üretim halı ve düz dokuma yaygılar bulunmakta, bunların sergilenmesi ve satışı yapılmaktadır. İkinci katta, çevre ilçe ve köylerden toplanan eski dokumalar sergilenmekte ve satılmaktadır. İkinci kat daha çok koleksiyon salonu havasındadır. Halı üretimi yapılmamaktadır. Bölgeye gelen tüccarlardan halı ve düz dokuma yaygılar temin ederek satışını yapmaktadır. Avanoslu olan Galip Körükçü, Ankara Meslek Yüksek Okulu Toplum Sağlığı Bölümü mezunu olup asıl mesleği çömlekçiliktir. Dedesi Hakkı ve babası Yusuf Körükçünün mesleği çömlekçiliktir. Galip Körükçü 7 yaşında onların yanında mesleği öğrenmiş ve1962 yılından beri bu mesleği devam ettirmektedir. Hollanda uyruklu eşi Lilian, Güzel Sanatlar eğitimi almış eşi ve üç kızı ile birlikte çalışmaktadır.
Halı mağazası haricinde iki tane seramik satış mağazası bulunmaktadır. Seramik mağazaları içinde gösteri ve üretim amaçlı çanak yapım atölyeleri bulunmaktadır. Seramik mağazaları ve halı mağazasında toplam 20 kişi çalışmaktadır. Bu seramik mağazalarından birinde saç müzesi vardır. Her gelen konuktan bir tutam saç alınmakta ve üzerinde isim ve adresinin bulunduğu not ile birlikte sergi salonuna asılmaktadır. 1979 yılında başladığı saç koleksiyonculuğuna halen devam etmektedir. Yüz binlerce saç örneğinin bulunduğu müze, 1999 yılında Guinness Rekorlar kitabına girmeyi başarmıştır.

Yörük Halı
Yörük Halı mağazası Avanos ilçe merkezinde olup, 1985 yılında Ali Fuat -Ertan İLLEEZ kardeşler tarafından açılmış. Tek kattan oluşan mağaza içerisinde mutfak, tuvalet ve 60 m2 büyüklüğünde sergi ve satış salonu bulunmaktadır. Bu salon içerisinde eski ve yeni dokumalar bir arada bulunmaktadır. Mağazadaki dokumalar gelen toptan satıcılardan alınmakta, ayrıca halı veya düz dokuma yaygı imalatı yapılmamaktadır. Mağazadaki dokumaların büyük çoğunluğu çevre il ve ilçelere ait dokumalardır. Diğer bölümü ise Türkiye'nin değişik bölgelerine, İran ve Afganistan'a ait dokumalar bulunmaktadır. Ali Fuat ve Ertan İLLEEZ kardeşlerin her ikisi de Avanoslu olup, lise mezunu, evli ve iki çocuk babasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder